10-11-2017
, nick
Napiszę wam o ważnej, często lekceważonej rzeczy, o konieczności picia wody. Człowiek nie różni się tak bardzo od zwierząt i tak jak one potrzebuje do życia wody. A widział ktoś aby jakieś zwierze piło np. Cole. Większość ludzi pijąc różne napoje, uważa że pije wodę ... Nie prawda! Aby wydostać wodę, która jest niezbędna, z substancji którą pijemy, organizm zużywa mnóstwo energii. A pozostałe składniki ?
19-05-2017
, nick
NoScar®. Na blizny
Miło nam poinformować, że krem NoScar na blizny, został laureatem nagrody Produkt Roku 2017 w kategorii „Preparaty na blizny”.
16-05-2017
, nick
Kwas L-askorbinowy, czyli witamina C, to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi polihydroksylowych, niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych, regulujący bardzo wiele funkcji biologicznych. Organizm człowieka, ze względu na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, sam nie wytwarza witaminy C, przez co w całości musi być ona dostarczana wraz z dietą, aby utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kwas askorbinowy po raz pierwszy wyizolowany i oczyszczony został z papryki w 1933 roku, za co węgierski uczony Albert Szent-Györgyi otrzymał nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii cztery lata później.

Od tego czasu wykryto kwas L-askorbinowy, będący naturalnie występującą formą witaminy C w wielu surowych owocach i warzywach. Szczególnie bogate w nią są melony, owoce cytrusowe i ich soki, takie pomarańcze czy grejpfruty; guawa, mango, kiwi, papaja, ananas, truskawki, maliny, żurawina, a także pomidory i sok z nich. Spośród warzyw dużo witaminy C zawierają kapusta, brokuły, brukselka, kalafior, czerwona i zielona papryka, jarmuż, szpinak i inne liściaste zielone warzywa. Mimo obecności witaminy c w wielu warzywach i owocach, posiłki z nich przygotowane mogę bardzo często nie zawierać kwasu L-askorbinowego, ponieważ jest to związek bardzo nietrwały. Łatwo ulega rozpadowi pod wpływem wielu czynników, między innymi tlenu, podwyższonej temperatury i światła. Podobnie jak cholesterol, nie występuje w żadnych produktach odzwierzęcych.
14-11-2016
, kamil
Borówka brusznica, to owoc, który stosuje stosuje w medycynie europejskiej od średniowiecza. W przeszłości używano ją do leczenia między innymi takich dolegliwości, jak kamienie nerkowe oraz dur brzuszny. Podczas II wojny światowej, brytyjscy piloci jedli borówki w formie dżemu, po to by poprawić widzenie w ciemności. Nowe badania na temat borówek, potwierdzają tezę, że ich regularne jedzenie poprawia wzrok, oraz przynosi wiele innych korzyści.
20-02-2016
, Nick
Produkty bio – dlaczego są lepsze od zwykłych?
Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się, dlaczego produkty bio są znacznie lepszym rozwiązaniem niż te, które uprawia się w intensywny sposób.

03-04-2014
, Nick
Otrzymujemy dużo pytań: Jak stosować błonnik witalny?
Możemy znaleźć w internecie wiele sposobów przyjmowania błonnika. Również producenci, zalecają rożne sposoby przyjmowania.
18-02-2014
, Nick
Błonnik witalny
Ostatnio bardzo dużo pisze się o błonniku witalnym. Błonnik witalny to nic innego jak mieszanina nasion babki płesznik z babką jajowatą. Może stanowić ona alternatywę, dla błonników w proszku lub zapakowanych w kapsułki.
01-12-2013
Dictamus (Origanum dictamus)
Zgodnie z tym co wcześniej zapowiadaliśmy, w naszym sklepie dostępne jest już zioło Dictamus. Roślina owiana legendą.