Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Witamina K2 D3 z natto

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 49,90 zł 49.90
Cena w innych sklepach: 49,90 zł
ilość szt.
Zyskujesz 40 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Aliness
Kod produktu: aliness9855

Opis

Aliness Witamina K2 MK-7 100 µg z Natto + D3


60 kapsułek


Suplement diety


 


 


 


 


W 100% naturalna witamina K2 w postaci MK-7 w dawce 100µg w połączeniu z witaminą D3 o wysokiej dawce 2000 j.m.


 


 






















Składniki



1 kapsułka



%RWS*



100% Naturalna Witamina K2


VitaMK7® 



100 mcg (µg)



125%



Witamina D3 (cholekalcyferol)



50 mcg (µg)



1000%




                                                         *RWS – dzienna referencyjna wartość spożycia


Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku.


Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.


 


Optymalna dawka, która gwarantuje efektywne działanie witaminy K2 to 100µg dziennie. Jedno opakowanie na 2 miesiące stosowania.


 


 


Witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon) to dwie najważniejsze formy witaminy K odkryte w pożywieniu. Witaminę K1 można znaleźć w zielonych warzywach, liściastych szpinaku, brokułach, itp. - odgrywa ona ważną rolę w krzepnięciu krwi.


Witamina K2 występuje w wysokim stężeniu w natto - tradycyjnej japońskiej potrawie i jest dużo lepiej wchłaniana przez organizm niż witamina K1. Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto. 
Na rynku można się spotkać z informacjami, ze ktoś ma K2 z soi - jest to fałsz oraz brak wiedzy firm sprzedających, a często nawet produkujących witaminę K2.


Na rynku utarło się stwierdzenie, że jak ktoś sprzedaje witaminę K2 to jest ona z natto. Obalając ten mit chciałbym napisać, że na świecie jest 5 producentów naturalnej witaminy K2. trzech z nich (na rynku europejskim dostępne są tylko 2 firmy) produkuje ją przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto (w skócie natto), pozostali zaś przy udziale bakterii Bacillus licheniformis. Na rynku dostępne są również wersje syntetyczne, które nie pochodzą ani z jednych szczepów bakterii ani drugich - więcej informacji nt. pozyskiwania K2 znajdziecie państwo poniżej opisu)..


Witamina K2 jest początkowo transportowana do wątroby, a następnie do kości i ścian naczyń tętniczych, gdzie może gromadzić się ze względu na jej lepszą biodostępność i dłuższy okres półtrwania, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości, a także hamowaniu złogów wapnia w tętnicach.


Najnowsze badania dowodzą, że wapń (zarówno z suplementów diety jak i żywności) bez obecności witaminy K2 nie jest transportowany do kości. Należy pamiętać, iż nadmiar wapnia powoduje miażdżycę w organizmie. Ta zaś prowadzi do nadciśnienia.


Witamina K2 w opatentowanej postaci VitaMK7® to jedno z nielicznych źródeł w 100% naturalnej witaminy K2, bardzo dobrze przyswajalnej , przebadanej oraz o udokumentowanym działaniu zaopiniowanym przez EFSA (Europejska Agencja d.s. żywności).


Witamina D3:
-wspiera prawidłową odporność organizmu.
-wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia i fosforu. 
-przyczynia się do prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
-przyczynia się do prawidłowej budowy zębów.
-wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
-przyczynia się do prawidłowej budowy kości.


 


WYSOKA ZAWARTOŚĆ WITAMINY D3 - AŻ 2000 J.M.


 


Innowacyjne połączenie Witaminy K2 wraz z Witaminą D3 odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości.


Więcej o samej witaminie K2 w postaci VitaMK7®:


Czy VitaMK7® jest najbardziej zaawansowanym produktem K2 menachion 7 na rynku?


Tak. VitaMK7® pochodzi ze źródeł naturalnych. Powstaje w opatentowanym procesie biofermentacji przy udziale kultur bakterii Bacillus subtilis natto. W procesie fermentacji nie biorą udziału żadne inne bakterie, które są stosowane w innych formach (np. syntetycznych).


All-trans menachinon 7?


VitaMK7® Zawiera > 99% all-trans menachinonu 7 (czyli czystego źródła witaminy K2). Źródła syntetyczne zawierają maksymalnie 95% witaminy K2. 
Dodatkowo 
VitaMK7®:
• nie zawiera zanieczyszczeń i pozostałości z procesu fermentacji 
• nie ma pozostałości bakteryjnych 
• nie zawiera domieszek syntetycznych form 
• nie bierze udziału w żadnych syntetycznych procesach


 


Czy VitaMK7®  jest całkowicie wolne od alergenów i soi?


Tak. Z pełną odpowiedzialnością możemy zaświadczyć, że produkt nie zawiera alergenów ani soi, która jest wykorzystywana do produkcji innych, nienaturalnych w 100% form witaminy K2.


VitaMK7® nie zawiera:
• alergenów
• soi i jej pochodnych
• składników genetycznie modyfikowanych GMO
• glutenu
• laktozy
• pestycydów i toksyn


Czy w procesie wytwarzania VitaMK7®używa się substancji chemicznych i rozcieńczalników?


Cały proces produkcji VitaMK7® jest w 100% naturalny, a w trakcie całego procesu pozyskiwania K2 nie używa się żadnych substancji chemicznych ani rozcieńczalników. Ten unikalny proces produkcji został opatentowany w Europie, USA i Japonii. Całkowitą nieobecność rozpuszczalników mogą zagwarantować wyłącznie mocno zaawansowane technologie.


Czy produkt posiada certyfikat koszerności i nadaje się dla wszystkich wegetarian?


Tak. VitaMK7® otrzymał Certyfikat KOF-K. Nie zawiera żadnych składników zwierzęcych (należy wysypać i spożyć tylko zawartość kapsułki; w zależności od produktu kapsułka może być celulozowa lub żelatynowa).


Czy VitaMK7® jest najbardziej stabilną formą K2 menachinonu 7 dostępną na rynku?


Tak. VitaMK7® jest stabilna 36 miesięcy w temperaturze pokojowej osłaniając od światła. Dodatkowo jest stabilna w połączeniu z wapniem i witaminą D3.


Jaka jest różnicą między witaminą K2 MK-4 i witaminą K2 MK-7?


Witamina K2 zawiera kilka podtypów ogólnie oznaczanych jako menachinon-N (MK-N), gdzie "N" jest liczbą grup izoprenyloglinem. Zazwyczaj syntetyczne MK-4 służy do celów farmaceutycznych (o wymaganej dużej dawce: 45 mg / dzień). Witaminy K2 MK-4 wykazuje niższą biodostępność, bioaktywność i okres półtrwania w surowicy niż MK-7. Witamina K2 jako menachinon-7 (MK-7) jest najbardziej biodostępną i bioaktywną formą witaminy K.


Czy VitaMK7® można spożywać mieszając z posiłkami i zachowując jej właściwości?


Tak. Można ją wymieszać w cieczach (woda, jogurty i oleje) i preparatach proszkowych np. mleko w proszku, zachowując wszystkie jej właściwości.


Czy VitaMK7® może być stosowana jako żywność w UE?


Tak. Witamina K2 VitaMK7® otrzymała pozwolenia zgodnie z art. 5 Rozporządzenia (WE) 258/97 jako postać witaminy K dozwolonej do stosowania w żywności oraz suplementach diety.


Czy VitaMK7® posiada oświadczenia zdrowotne opublikowane przez EFSA?


Tak. VitaMK7® ma zatwierdzone oświadczenie zdrowotne: odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości.


Czy VitaMK7® posiada badania toksykologiczne, przedkliniczne i kliniczne?


Tak. VitaMK7® została bardzo dobrze przebadana przez Profesora G. Littarru i jego współpracowników (University of Marche -Włochy, Instytut Biochemii, Akademia Medyczna).


VitaMK7® produkowana jest w fabryce we Włoszech w zachowaniu procedur HACCP, cGMP, FDA.


 


Aliness Witamina K2 MK-7 100 µg z Natto + D3


Dawkowanie: 1 kapsułka jeden raz dziennie w trakcie posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.


Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej i zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.


Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed wilgocią. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.


Opakowanie: 60 kapsułek.


Producent:


MedicaLine


 


 


Szanowni Państwo z powodu, że coraz więcej osób pyta nas o szczegóły dotyczące powstawania witaminy K2 chcielibyśmy rozwinąć jej temat. 
O co chodzi z tym „natto” witaminą K, bakteriami i co to ma wspólnego z tradycyjną potrawą japońską natto i soją?


 


Natto to japońska potrawa na bazie soi, w której wynaleziono bakterie produkujące witaminę K2 w postaci Menachinonu MK7. Bakterie te nazwano od potrawy: Bacillus subtilis natto.
Obecnie powyższych bakterii nie namnaża się na soi gdyż nie jest to zbyt skuteczne. Bakterie pobiera się z potrawy ale namnaża w warunkach laboratoryjnych na innych pożywkach tj cukry, węglowodany i inne, w procesie biofermentacji. W konsekwencji końcowa postać witaminy K2 nie ma nic wspólnego z soją. Stwierdzenie producentów: K2 natto z soi powinna nas zastanowić…..
Większość firm po prostu nie wie co ma w środku, czy z Bacillus subtilis natto, czy postać naturalną czy też nie (o tym za chwile). Aby jeszcze namieszać dodam iż są też firmy, które produkują witaminę K2 jeszcze z innych bakterii: bacillus licheniformis.


 


Na świecie są dwie firmy produkujące K2 z bakterii Bacillus subtilis natto: europejska firma oraz Japońska. Jest jeszcze firma Chińska ale ona nie ma pozwolenia EFSA na dopuszczenie do sprzedaży na terenie UE. Są też dwie firmy, które produkują tak jak powyżej z bakterii bacillus licheniformis.


 


Kolejnym źródłem witaminy K2 naturalnej jest biofermentacja przy użyciu innych, łatwiejszych szczepów bakterii: bacillus licheniformis. Forma ta występuje wyłącznie w formie oleistej gdyż forma proszkowa jest nie stabilna.
Reasumując mamy na świecie 4 firmy produkujące K2 z czego dwie produkują z natto (piszę natto jako skrót myślowy Bacillus subtilis natto).
Są jeszcze inne źródła K2 zwane syntetycznymi o których wiem mało tak więc pominę ten temat gdyż zakładam, że wszyscy tutaj obecni preferują źródła naturalne.

W procesie biofermentacji ważnym etapem produkcji jest proces oczyszczania gotowego produktu ze wszystkich zbędnych związków w tym pozostałości bakteryjnych. Część firm używa procesów chemicznych co eliminuje ich z miana „100% naturalnego produktu” ale nadal mogą używać stwierdzenie „produkt naturalny” inne zaś tak jak Witamina K2 Aliness w postaci VitaMk7 jest w „100% naturalnym produktem” czyli proces oczyszczania jest procesem bezpiecznym i nie chemicznym.


 


Kilka popularnych pytań:
Czy dzieci mogą zażywać witaminę K2: moim zdaniem nie ale pewnie zdania są podzielone. Dzieci do 10 roku życia powinny mieć dobrze zbilansowaną dietę. W tym wieku wapń się wchłania dobrze tak więc nie ma potrzeby suplementować dzieci jeśli nie ma takiej potrzeby. Dodatkowo jeśli produkt nie jest z pewnego źródła, a substancja nie jest dobrze oczyszczona może bardziej zaszkodzić niż pomóc.


 


Czy forma oleista czy w proszku: nie ma znaczenia, witaminę K2 należy spożywać w trakcie posiłku. Każdy posiłek zawiera tłuszcze. U niektórych firm ograniczeniem jest forma, która została dopuszczona do sprzedaży na terenie UE. Jedynie dwie firmy produkujące na bazieBacillus subtilis natto mają pozwolenie na sprzedaż w UE i USA obu form, reszta tylko formy oleiste.


 

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Produkt dnia
Dictamus
Dictamus
17,54 zł
szt.
STOP AUTODESTRUKCJI Zbigniew Bryła
STOP AUTODESTRUKCJI Zbigniew Bryła
29,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl